Kategorier
Fönsterputs

Putsa dina fönster korrekt

Om man ser till området som kallas fönsterputs så finns det ungefär lika många variationer på dessa som det finns invånare i Sverige. Kort sagt, alla använder sig av olika tekniker och där den gemensamma nämnaren och den röda tråden löpande dem emellan ofta kan förklaras med två ord: Dåliga resultat.

Det är – helt enkelt – svårt att putsa fönster och arbetet försvåras dessutom av hur man bor (höjden!) samt hur vädret ser ut och hur mycket tid man har på sig. En fönsterputs tar nämligen lång tid att genomföra och om man bor längst upp i en fastighet i Stockholm så är det dessutom en farlig procedur som man står inför. Vid det sistnämnda tillfälle så har vi egentligen bara ett råd och det är att anlita professionell hjälp; det finns ingen anledning att riskera sitt liv för att få rena fönster, eller hur?

Om vi dock återgår till där vi började och försöker sammanställa några punkter som kan leda till att en fönsterputs får ett bättre resultat och ger rummet det lyft som man alltid vill komma åt så kanske vi kan hjälpa dig nästa gång du står inför att putsa dina fönster. Vi säger här att denna fönsterputs handlar om en villa i Stockholm och att det således inte finns någon större risk för skada om ett fall skulle ske.

Återigen; finns en risk inblandad så bör man som privatperson, oavsett om man bor i Stockholm eller i någon annan stad i Sverige, alltid överväga att anlita professionell hjälp för fönsterputs. Det går nämligen utmärkt att använda sitt rut-avdrag för tjänsten och priset blir därigenom väldigt rimligt och humant. Med detta sagt – här kommer tipsen!

  • Ta dig tid. Som sagt, en fönsterputs tar lång tid och detta beror på att varje fönster har fyra sidor. Du måste alltså öppna mellan rutorna för att komma åt samtliga.
  • Nya verktyg. Köp två stycken fönsterrakor – en stor och en liten – och se till att dessa håller god kvalitet.
  • Använd mycket vatten. Vattnet ska vara varmt och bytas ut med jämna mellanrum. Applicera gärna med en svamp snarare än med en trasa.
  • Rätt produkter. Försök att hitta fönsterputs som inte är skadligt för miljön. De produkterna är minst lika bra som de andra.
  • Spraya först. Förloppet vid en fönsterputs av din vill ska se ut enligt följande schema: Spraya fönsterputs på ditt fönster, ta den blöta svampen och gnugga ut medlet över hela rutan till dess att det löddrar, fatta din fönsterraka och dra metodisk – uppifrån och ned – längs med hela ytan. Efter varje drag torkar du av din fönsterraka med en – väldigt viktigt! – torr handduk. Kanterna längs fönstret kan du använda en annan handduk för att komma åt bättre där rakan inte når. Detsamma gäller ovansidan av fönstret där ofta vatten fastnar och som sedan rinner ned och skapar de vita strängar som många drabbas av i samband med sin fönsterputs. Upprepa detta vid varje fönster!

Där har vi några nycklar till hur man på bästa sätt putsar sina fönster. Det viktigaste tycker vi gäller punkt nummer ett. Det vill säga; avsätt mer tid och stressa inte. En forcerad fönsterputs leder alltid till sämre resultat.