Kategorier
Fönsterputs

Lyxigt med fönsterputs i Sollentuna

Varje år putsade Anna sexton fönster i huset. Hon brukade tycka att det var meditativt. Men i år orkade hon inte och bokade tjänsten fönsterputs i Sollentuna.

Den vackra villan har gått i arv i familjen i generationer. Den hade moderniserats men ändå fått behålla en del av sin gamla charm. Det enda som inte ändrats under åren var antal fönster. Sexton stycken för att vara precis. Olikt många andra så gillade Anna att putsa sina fönster och brukade kalla de stunderna för sitt eget meditationsretreat.

Nu hade däremot något nytt fångat hennes intresse. Anna hade börjat måla. Ett av rummen hade hon gjort om till ateljé och där stod nu alltid ett staffli med en påbörjad målning. Nu var varmare dagar i antågande och då ville hon ta med sig sakerna ut och njuta av solen. Men problemet var bara att det var tid för fönsterputsning.

Fönsterputs får konkurrens

Ni ställdes Anna inför ett dilemma. Hon älskade ju sina stunder med fönsterputs i Sollentunas utkant. Det som hade gett henne så mycket härliga stunder hade fått konkurrens. Hon ville få sin systers synpunkt på saken. Denna kunde inte förstå varför hon ens funderade över saken. Faktum var att Anna hittat en ny passion som behövde få plats.

Anna bestämde sig för att anlita en firma som jobbar med fönsterputs i Sollentuna. De putsade alla fönster medan hon själv målade utomhus. Hon hade trott att hon skulle känna sig avundsjuk men förvånades av att det inte var fallet. Hon stod hellre och målade. Det kändes underbart att ha hittat en ny, inte bara meditativ, utan även kreativ ådra i sig själv som hon inte visste att hon hade.

Kategorier
Fönsterputs

Putsa dina fönster korrekt

Om man ser till området som kallas fönsterputs så finns det ungefär lika många variationer på dessa som det finns invånare i Sverige. Kort sagt, alla använder sig av olika tekniker och där den gemensamma nämnaren och den röda tråden löpande dem emellan ofta kan förklaras med två ord: Dåliga resultat.

Det är – helt enkelt – svårt att putsa fönster och arbetet försvåras dessutom av hur man bor (höjden!) samt hur vädret ser ut och hur mycket tid man har på sig. En fönsterputs tar nämligen lång tid att genomföra och om man bor längst upp i en fastighet i Stockholm så är det dessutom en farlig procedur som man står inför. Vid det sistnämnda tillfälle så har vi egentligen bara ett råd och det är att anlita professionell hjälp; det finns ingen anledning att riskera sitt liv för att få rena fönster, eller hur?

Om vi dock återgår till där vi började och försöker sammanställa några punkter som kan leda till att en fönsterputs får ett bättre resultat och ger rummet det lyft som man alltid vill komma åt så kanske vi kan hjälpa dig nästa gång du står inför att putsa dina fönster. Vi säger här att denna fönsterputs handlar om en villa i Stockholm och att det således inte finns någon större risk för skada om ett fall skulle ske.

Återigen; finns en risk inblandad så bör man som privatperson, oavsett om man bor i Stockholm eller i någon annan stad i Sverige, alltid överväga att anlita professionell hjälp för fönsterputs. Det går nämligen utmärkt att använda sitt rut-avdrag för tjänsten och priset blir därigenom väldigt rimligt och humant. Med detta sagt – här kommer tipsen!

  • Ta dig tid. Som sagt, en fönsterputs tar lång tid och detta beror på att varje fönster har fyra sidor. Du måste alltså öppna mellan rutorna för att komma åt samtliga.
  • Nya verktyg. Köp två stycken fönsterrakor – en stor och en liten – och se till att dessa håller god kvalitet.
  • Använd mycket vatten. Vattnet ska vara varmt och bytas ut med jämna mellanrum. Applicera gärna med en svamp snarare än med en trasa.
  • Rätt produkter. Försök att hitta fönsterputs som inte är skadligt för miljön. De produkterna är minst lika bra som de andra.
  • Spraya först. Förloppet vid en fönsterputs av din vill ska se ut enligt följande schema: Spraya fönsterputs på ditt fönster, ta den blöta svampen och gnugga ut medlet över hela rutan till dess att det löddrar, fatta din fönsterraka och dra metodisk – uppifrån och ned – längs med hela ytan. Efter varje drag torkar du av din fönsterraka med en – väldigt viktigt! – torr handduk. Kanterna längs fönstret kan du använda en annan handduk för att komma åt bättre där rakan inte når. Detsamma gäller ovansidan av fönstret där ofta vatten fastnar och som sedan rinner ned och skapar de vita strängar som många drabbas av i samband med sin fönsterputs. Upprepa detta vid varje fönster!

Där har vi några nycklar till hur man på bästa sätt putsar sina fönster. Det viktigaste tycker vi gäller punkt nummer ett. Det vill säga; avsätt mer tid och stressa inte. En forcerad fönsterputs leder alltid till sämre resultat.

Kategorier
Fönsterputs

Kan jag arbeta med fönsterputs i Stockholm?

Alla har vi väl någon gång sett en stor film från Hollywood där en skyskrapa blir skådeplatsen för en nyckelscen, gärna med utsikt över Manhattan, där filmens hjälte kastas ut från taket och går en säker död till mötes. Handfallna har vi då suttit och sett hur hans säkra död förvandlas till ytterligare några timmar av action – detta tack vare att hans landning dämpats av en korg några våningar längre ner. En korg där några personer arbetande med fönsterputs suttit och skakat sina huvuden innan de långsamt återgår till sina arbeten och ser hur filmens huvudperson klättrar uppåt i jakt på hämnd.

Har vi inte alla då tänkt att det där med fönsterputs ser väldigt häftigt ut och att det är något som man skulle vilja prova på? Ja, men nu är ju inte riktigt livet inom fönsterputs riktigt så som det kanske framställs i Hollywood – men det är för den sakens skull inte heller något tråkigt yrke. Speciellt då om arbetar i någon av våra större städer som Malmö, Göteborg eller Stockholm – där kan nämligen utmaningarna bli väldigt stora för den som arbetar med just fönsterputs. Kanske inte fullt lika spännande som på film, men ändå tillräckligt för att man ska få den där pirrande känslan i magen varje gång man exempelvis i Stockholm ska upp på en hög byggnad för att arbeta. För det blir ju främst i Stockholm som sådana uppdrag är möjliga för de personer som arbetar med fönsterputs – i mindre städer bygger man inte lika högt och därför kan jobbet bli mer monotont och tråkigt i längden.

Dock minskar ju riskerna i mindre städer jämfört med Stockholm för de som jobbar med just fönsterputs och detta har ju också sina fördelar – att riskera livhanken varje gång man ska jobba är något som attraherar väldigt få människor. Gemensamt för de inom fönsterputs och deras yrke över hela Sverige är dock ett arbete fyllt av utmaningar, frisk luft, stabil inkomst och uppskattning från de man arbetar hos – här skiljer sig alltså inte Stockholm sig åt från resten av landet. Och det där med film ska man nog ta med en nypa salt – det är ytterst sällan som en Hollywoodskådis ramlar ner i korgen för den som sysslar med fönsterputs – oavsett om denne är verksam i Stockholm, New York eller någon annanstans i världen. Men att drömma går ju.

Hur mycket tjänar man inom fönsterputs i Stockholm?

Det är som sagt en relativt stabil och bra lön som varje månad kommer in på kontot för den som jobbar med fönsterputs – åtminstone i Stockholm där man inte är lika beroende av årstider som i övriga Sverige. I Stockholm finns det helt enkelt fler möjligheter för regelbunden fönsterputs i form av gallerior, affärer och butiker – saker som naturligtvis även finns i övriga Sverige men inte i samma omfattning och utsträckning. Det är därför lättare för en person som jobbar med fönsterputs i Stockholm att kunna planera sitt liv då antalet jobb håller samma nivå året om.