Kategorier
Fönsterputs

Kan jag arbeta med fönsterputs i Stockholm?

Alla har vi väl någon gång sett en stor film från Hollywood där en skyskrapa blir skådeplatsen för en nyckelscen, gärna med utsikt över Manhattan, där filmens hjälte kastas ut från taket och går en säker död till mötes. Handfallna har vi då suttit och sett hur hans säkra död förvandlas till ytterligare några timmar av action – detta tack vare att hans landning dämpats av en korg några våningar längre ner. En korg där några personer arbetande med fönsterputs suttit och skakat sina huvuden innan de långsamt återgår till sina arbeten och ser hur filmens huvudperson klättrar uppåt i jakt på hämnd.

Har vi inte alla då tänkt att det där med fönsterputs ser väldigt häftigt ut och att det är något som man skulle vilja prova på? Ja, men nu är ju inte riktigt livet inom fönsterputs riktigt så som det kanske framställs i Hollywood – men det är för den sakens skull inte heller något tråkigt yrke. Speciellt då om arbetar i någon av våra större städer som Malmö, Göteborg eller Stockholm – där kan nämligen utmaningarna bli väldigt stora för den som arbetar med just fönsterputs. Kanske inte fullt lika spännande som på film, men ändå tillräckligt för att man ska få den där pirrande känslan i magen varje gång man exempelvis i Stockholm ska upp på en hög byggnad för att arbeta. För det blir ju främst i Stockholm som sådana uppdrag är möjliga för de personer som arbetar med fönsterputs – i mindre städer bygger man inte lika högt och därför kan jobbet bli mer monotont och tråkigt i längden.

Dock minskar ju riskerna i mindre städer jämfört med Stockholm för de som jobbar med just fönsterputs och detta har ju också sina fördelar – att riskera livhanken varje gång man ska jobba är något som attraherar väldigt få människor. Gemensamt för de inom fönsterputs och deras yrke över hela Sverige är dock ett arbete fyllt av utmaningar, frisk luft, stabil inkomst och uppskattning från de man arbetar hos – här skiljer sig alltså inte Stockholm sig åt från resten av landet. Och det där med film ska man nog ta med en nypa salt – det är ytterst sällan som en Hollywoodskådis ramlar ner i korgen för den som sysslar med fönsterputs – oavsett om denne är verksam i Stockholm, New York eller någon annanstans i världen. Men att drömma går ju.

Hur mycket tjänar man inom fönsterputs i Stockholm?

Det är som sagt en relativt stabil och bra lön som varje månad kommer in på kontot för den som jobbar med fönsterputs – åtminstone i Stockholm där man inte är lika beroende av årstider som i övriga Sverige. I Stockholm finns det helt enkelt fler möjligheter för regelbunden fönsterputs i form av gallerior, affärer och butiker – saker som naturligtvis även finns i övriga Sverige men inte i samma omfattning och utsträckning. Det är därför lättare för en person som jobbar med fönsterputs i Stockholm att kunna planera sitt liv då antalet jobb håller samma nivå året om.