Är du trött på att städa ditt hem själv och överväger att beställa hemstädning? Då finns det några saker du bör tänka på innan du anlitar ett städföretag. I den här artikeln ger vi dig råd och tips om vad du bör tänka på, hur hemstädning som tjänst fungerar och vad kostnaderna är.
Hur fungerar hemstädning som tjänst?
Hemstädning som tjänst är inget nytt koncept. Vi har haft möjlighet att anlita någon annan för att städa våra hem i många hundra år. Under denna tid har städning som tjänst förändrats mycket. Idag finns det professionella städföretag vars anställda kommer till ditt hem och tar hand om städningen enligt överenskommelse. Om du aldrig tidigare har anlitat en hemstädningstjänst kan det vara intressant att få veta hur allt fungerar och vilka moment som vanligtvis ingår.
Innan du beställer en hemstädningstjänst bör du kontrollera vad som gäller när någon ska arbeta i ditt hem. Till exempel: vilka tider som gäller, vad som ska utföras, ansvarsförsäkring, betalning och access till ditt hem. Hemstädning kan vara en fantastisk tjänst som tillåter dig att stressa ner oerhört och som lyfter en del bekymmer från ditt huvud – om det sköts rätt!
Vad du bör tänka på innan du anlitar ett städföretag
För att du som kund ska kunna känna dig trygg med att ett företag får tillgång till ditt hem när du kanske inte själv är där bör du kontrollera att företaget är seriöst och kvalificerat. Det finns flera olika behörigheter ett företag i städbranschen kan ha. Ur båda synvinklar är det viktigt att de åtminstone har exempelvis SFRO och därmed är ett auktoriserat städföretag.
När du sedan börjar fundera på vilket företag du ska välja ska du be att få in offerter från flera olika ställen. Företagen vill då ha uppgifter om saker som bostadsyta, antal våtutrymmen och hur många gånger per vecka, månad eller rentav år man önskar få hyra tjänsten. Frågan om nyckelkvittens ska också tas upp.
Kostnader och RUT-avdrag
Att använda tjänsten hemstädning ger dig rätt till ett så kallat RUT-avdrag. Du kan använda tjänster för upp till 25000 kronor om året och få avdrag, vanligen avräknat direkt på din faktura. Om du är över 65 år ökar den summan till det dubbla, alltså 50000 kronor.